Stress

Mariska Kerkdijk

Stress heb je nodig!

Ben jij ook het type wat tegen iedereen roept ik presteer beter onder druk. Dan kan ik pas echt goed mijn werk doen. Of wordt je al gek bij de gedachte dat je jouw zaakjes niet op tijd voor elkaar hebt?

Hoe je het ook ervaart allebei veroorzaken ze stress in je lijf. Je gaat aan of uit, je komt in actie of je verlamt. Feit is wel dat we stress nodig hebben om in beweging te komen. Wanneer je een Burn-out hebt meegemaakt weet je ook hoe het voelt om niet meer in beweging te komen. Met een Burn-out val je letterlijk en figuurlijk helemaal stil, kom je jouw bed niet meer uit.

Klachten

Zolang je nog de benen uit je lijf kan rennen en roepen ik ben druk, druk, druk, ik denk dat wanneer ik zo doorga ik een Burn-out krijg is er nog hoop voor jou. Dan kan je er zelf wat aan gaan doen zonder dat je lijf het overneemt en gilt: STOP! Het is genoeg geweest.

De aanloop naar overspannen worden of een Burn-out is dezelfde route. Degene die een Burn-out krijgt is één ding beter dan de persoon die voor overspannenheid gaat, het negeren van de signalen van het lijf. Jouw lijf begint al veel eerder aan te geven dat er teveel stress is. Die seintjes zijn in het begin nog heel subtiel. Je bent iets eerder moe, wordt wat sacherijnig, je eten smaakt niet, je krijgt een sluimerende hoofdpijn, en ga zo maar door met vage klachten.

Stap twee van je lichaam is de vage klachten duidelijker aanwezig laten zijn. Je krijgt meer last van je lijf waardoor het je probeert te vertellen dat je rustig aan moet gaan doen. Jouw hoofd is eigenwijs en gaat gewoon door met wat het altijd doet. Daar heeft het hoofd een hele goede reden voor: waarom zou je iets veranderen wat werkt!

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

–Albert Einstein-

Sorry aan alle Tony Robbins fans van deze wereld, deze quote is toch echt van Einstein, die man had al veel eerder door dat wanneer je doet wat je deed, je doorgaat in het oude patroon en er aan de uitkomst niets gaat veranderen.

Rennen

Hoe draai je het om? Kan dat nog en wat als je er al midden in zit? Heb je een Burn-out? Ga dan heel goed voor je lijf zorgen. Mijn expertise is niet werken met Burn-out klachten, ik ken wel een hele goede therapeut die dat wel kan. Wil jij graag weten wie dit is? Stuur mij een mail en ik geef je haar naam en gegevens door, info@mariskakerkdijk.nl.

Ben je nog aan het rennen en wil je voorkomen dat je overspannen raakt, oververmoeid of toch langzaam richting de Burn-out glijdt dan ga ik je helpen.

Wat is de reden waarom je vindt dat je zo hard moet rennen om alles voor elkaar te krijgen? Wat je antwoord ook is, het is oké. Het maakt mij niet uit dat jij het lekker vindt om die druk te ervaren. Prima, zolang je er maar geen klachten van krijgt. Mocht je nou merken dat je in het weekend elke keer weer met hoofdpijn wakker wordt lees dan verder.

Hoe nu verder

Als je weet wat de reden is kan je gaan kijken of die reden ook klopt. Is het echt nodig dat je het daarom doet? Wat als je het om die reden niet meer zou doen? Wat voel je dan gebeuren in je hoofd. Wat heeft je hoofd je nu te vertellen. Dit zijn de gedachten die omhoogschieten als jij je bedenkt dat je het gaat doen. Ik noem ze mijn kinderkoor, hoe heten de gedachten bij jou in jouw hoofd?

Ga nu aan de slag met de eenvoudigste vraag: Wat verteld jouw hart? Wat wil je echt diep van binnen? Waar verlangt jouw hart naar? Ik heb niet gezegd dat dit de makkelijkste vraag is, het is de eenvoudigste vraag. Jouw hart weet heel goed wat het wil. Je hebt alleen ook te maken met jouw hoofd. Ons hoofd vindt er vaak iets van, vooral dat het niet kan, niet lukt, niet mag, niet mogelijk is en dat je niet moet zeuren en gewoon even een tandje erbij moet zetten. Dan gaat jouw lijf aangeven wat het ervan vindt en is er geen ruimte meer voor jouw hart om te laten weten waar het naar verlangt. Zo heb je een cirkeltje waar het heel lastig kan zijn om uit te stappen.

Veranderen

Terug naar de uitspraak van Einstein. Wat als je iets zou doen wat anders is? Wat zou er dan gebeuren met de uitkomst? Die gaat dan veranderen. Wat is het verlangen van jouw hart? En wat kan je veranderen zodat je dichter bij dat verlangen komt? Wat er dan gaat gebeuren is dat jouw hoofd gaat luisteren naar jouw hart en dat jouw lijf gaat vertellen wat het ervan vindt. Goed luisteren want de signalen zijn in het begin het subtiel. Wanneer je doorzet, en dat kan jij, dan zal je merken dat jouw lijf groter signalen gaat afgeven. Jouw lijf gaat ontspannen, jouw energie wordt meer, je voelt je gelukkiger en je kan weer genieten.

Vind jij het lastig om deze stappen alleen te nemen? Dan kan ik je helpen. Boek een gratis online sessie, dan gaan wij samen aan de slag om die dingen te veranderen. Zodat je niet meer krijgt wat je kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *