Het gaat vanzelf

Ik ga je niet vervelen met allerlei technische informatie over welke primaire reflexen er allemaal zijn en waar ze voor dienen. Daarvoor zijn er verschillende cursussen ontwikkelt (waarvan ik er één geef, werken met reflexen in de praktijk 😉) waar je dit allemaal kan uitpluizen. Wat ik wel graag met je wil delen is hoe dit er in het echte leven uitziet en voelt.

Het lijf vanuit zichzelf kan bewegen

Reflexen zijn al vanaf de zwangerschap aanwezig in het lijf. Ze zorgen er in de baarmoeder voor dat de baby klaar wordt gestoomd voor de geboorte. Zodat de moeder de bevalling niet helemaal alleen hoeft te doen. Ook al voelt het voor een vrouw wel zo! Niks is minder waar, de baby is ook hard aan het werk. Na de geboorte zijn reflexen actief om het lijf van de baby te ontwikkelen. Zodat het na een jaar kan gaan staan en met twee jaar zelfstandig kan gaan en staan waar het maar wil. Dat is die periode dat je het woordje ‘nee’ vaak hoort. Reflexen zorgen er op latere leeftijd voor dat het lijf vanuit zichzelf kan bewegen zodat het geen extra energie kost.

Het lijf gaat compenseren

Wat gebeurt er nou wanneer de reflexen niet helemaal doen wat ze zouden moeten. Het lijf gaat compenseren en je krijg klachten. Dit kan lichamelijk zijn maar je kan het bijvoorbeeld ook merken doordat je tegen uitdagingen op school, in je werk of thuis aanloopt. Bij jonge kinderen is het makkelijker om te ontdekken of de reflexen niet “lekker lopen” dan bij volwassenen. Gewoon omdat het lijf van een jong kind nog niet compenseert. Volwassen houden de schijn op om het maar kort door de bocht te zeggen. We doen wel leuk alsof maar ondertussen…

Uit evenwicht gebracht

Je voelt je onzeker terwijl er geen enkele noodzaak toe is. Je hebt een leuk leven en alles op orde en toch knaagt er iets. Je kan er niet helemaal je vinger op leggen. De meeste dagen kan je het de kop indrukken en doorgaan maar op het moment dat het niet lekker gaat voel je het. Dan word je onzeker en ga je aan alles en vooral jezelf twijfelen. Grote kans dat er in je lijf een reflex uit balans is waardoor je uit evenwicht wordt gebracht. Dit merk je heel subtiel doordat de spieren in je nek beginnen te trekken. Of misschien iets minder subtiel doordat je uit slof schiet en je jezelf achteraf afvraagt of dat nodig was.

Nek en onderrug

Of heb je al last van onderrug zolang je het kan herinneren. Het is niet elke dag zo aanwezig dat je er rekening mee moet houden maar het sluimert op de achtergrond. Je weet bij een verkeerde beweging heb je er weer dagen last van. Je wordt er moe van maar het is nu eenmaal zo. Grote kans dat er een nekreflex niet helemaal doet wat het zou moet doen. Wat heeft je nek te maken met je onderrug? Ons hele lijf is verbonden met elkaar. Van onze tenen tot aan de oogkassen. Waar je pijn hebt is negen van de 10 keer niet de plek waar de oorzaak zit. Om je hoofd overeind te houden moeten alle spieren in je rug en nek samenwerken. Wanneer er een spier niet lekker meewerkt pakken de andere spieren dit over. In dit geval de spieren in je onderrug, zij trekken net even harder om je hoofd omhoog te houden. Grote kans dat je ook regelmatig sluimerende hoofdpijn hebt en vermoeide ogen.

Reflexen en de spieren in je lijf

Hoe zorg je ervoor dat de reflexen lekker soepel lopen. Bij mij ga gaan we in eerste instantie aan de slag met de spieren die verbonden zijn met de reflexen. Reflexen zorgen ervoor dat de spieren een impuls krijgen om te gaan bewegen in bepaalde patronen. Door de spieren te balanceren kunnen de impulsen weer vrij doorlopen en kan het reflex zijn werk doen. Zo kost het je lijf veel minder energie om te staan en te bewegen. En daarnaast gaan we aan de slag met oorzaak waardoor de reflex niet goed zijn werk doet. Ook dit vraag ik uit via je lijf. Door middel van de spiertest. Meer weten over spiertesten? Lees dan mijn andere blog, spiertest wat doe ik er mee. Meer weten over een reflexbehandeling? Kijk dan op mijn site: kinesiologiearnhem.nl.