Gras

Mariska Kerkdijk

Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt

Sommige dingen hebben tijd nodig. Gaan zitten en kijken hoe het gras groeit is volgens mij ook niet de bedoeling. Je moet je grasveldje wel onderhouden anders gaat het woekeren of je krijgt kale plekken. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Dit is geen blog over het onderhoud van je grasveld. Ik heb echt geen groene vingers. Wanneer je bij mijn in de tuin staat zal je opvallen dat ik helemaal geen gras heb. Op dit moment bestaat de tuin uit stenen. Van het voorjaar gaan we de tuin opnieuw aanleggen en komt er een kunstgrasveld in. Wel de lusten maar niet de lasten.

Trekken

Ik wil het met je hebben over de uitdrukking: Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt en wat dit te maken heeft met alles wat jij vindt dat je goed moet doen. Door constant 300% te geven sta je trekken aan de dingen die jij allemaal vandaag nog wilt doen. Je rent de benen uit je lijf om alle taken op je lijstje af te kunnen strepen. Het huis moet opgeruimd en schoon zijn. Je werk moet perfect gedaan worden. Je bent aan het trekken om alles zo goed mogelijk te doen. Heb je wel eens gehoord van de 80-20 regel.

80-20 regel

Het Pareto-principe, ook wel de 80-20-regel genoemd, is een economische regel van de Italiaan Vilfredo Pareto. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. Als je deze regel plakt op alles wat jij vindt dat je goed moet doen stop je vanzelf met trekken aan alle taken.

To Do lijst

Als je weet dat de taken op jouw To Do lijst voor het grootste deel uit activiteiten bestaan die niet bijdragen aan het bereiken van jouw doelen, dan is het niet langer nodig om ze op je To Do lijst te zetten. 20% van alle dingen die je wilt doen zorgen voor 80% van het resultaat dat je wilt bereiken. Dit zegt helaas niet dat je elke taak op je To Do lijst maar voor 20% hoeft te doen. De hele badkamer moet nog steeds schoongemaakt worden, niet alleen de wastafel.

De 20% bestaat uit de moeilijkste en lastigste taken op jouw lijst.  Alle andere zijn bijtaken. Pak je To Lijst erbij en kijk welke taken jij het moeilijkst en lastigste vindt, ga met die taken als eerste aan de slag en je zal merken dat het een stuk makkelijker gaat worden. Dit komt doordat je niet meer aan elk grassprietje van het veld staat te trekken en je energie gaat steken in die stukken die aandacht nodig hebben. Door met je moeilijkste en lastigste taken aan de slag te gaan geef je aandacht en liefde aan alles wat voor jou belangrijk is. Grote voordeel is dat je 20% van 300% energie er insteekt, dat betekent dat je 240% van je energie overhoudt om dingen te doen waar je echt gelukkig van wordt.

Energie

Hoe zou het voor je zijn als je naast alle dingen die nu eenmaal gedaan moeten worden, tijd en energie overhoudt voor zaken waar je blij van wordt. Tijd en energie om aan jezelf te besteden. Heerlijk op de bank met een goed boek, lekker in de tuin werken, een lange wandeling maken? Wat zou jij gaan doen?

Ik trek al een tijdje niet meer aan het gras. Daardoor kan ik mijn energie steken in zaken waar ik gelukkig van word. Mijn 300% energie verdeel ik onder mijn gezin, jou, mijn bedrijf en aan mezelf. Wil jij mij laten weten aan wel grassprietje je te hard staat te trekken? Of heb je nu genoeg inspiratie om de grasmaaier erbij te trekken en aan de slag te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *