Kinderkoor

Kinderkoor

Doe ik het wel goed? Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel? Dit gaat me niet lukken. Ik ben hier niet goed genoeg voor. Wat als ik het niet kan. Ik kan het niet! Zo maar wat gedachten die de revue kunnen passeren als je ergens aan begint of mee bezig bent als je onzeker bent over je jezelf.

Kinderkoor

Hoe ik dat kan weten? Ik ben er mega goed in! Een heel kinderkoor is aan het zingen in mijn hoofd. En waarom een kinderkoor? Ik ben als zevenjarig meisje uit het kerkkoor gezet omdat ik gaan toon kon houden. Ik zie mezelf nog zitten op het stoeltje in de kerk. Met een volwassen mevrouw voor me die vertelde aan mij en moeder dat ik niet goed genoeg was.

Ik kan nog steeds voelen wat ik toen voelde, schaamte. Schaamte omdat ik niet kon zingen.

Onzin dat ik me schaamde maar het gebeurde wel. Daardoor ging ik nog meer in mezelf dan ik al deed. Niet te veel laten zien van jezelf dan kan je ook niet gekwetst worden. Met als gevolg dat ik niet meer zong. Jammer voor mijn kleine ik, elke maandagochtend op school moest ik in mijn eentje het gezang van die week zingen. Je snapt wel, dat was geen feestje.

Zingen

Terug naar weg met de onzekerheid. Afgelopen maand kwam ik erachter dat mijn ondermijnende gedachten niet papegaaien zijn zoals ik altijd roep maar mijn kinderkoor is. Doordat ik tijdens een cursus aan de slag moest met geluiden. Ik mocht het onderdeel zingen doen. ECHT NIET DAT IK DAT GA DOEN! Mijn hele kinderkoor zong uit volle borst tegen mij. JIJ KAN DAT NIET!

Mijn cursusleidster vroeg mij eerst waarom ik vond dat ik niet kon zingen. Daar heb ik voor de groep mijn verhaal verteld. Wat voelde ik me weer zeven jaar oud. Ik besefte me ook dat wanneer ik in een situatie kom waarvan ik weet dat ik er nog niet heel bedreven in ben mijn zevenjarige ik de leiding overneemt. Ik heb dan de neiging om in mijn schulp te kruipen en me te verstoppen. Dat gebeurt niet omdat de boze draak in mij dan gaat overschreeuwen. Ik maak me groter dan ik eigen ben. Dat lukt me echt heel goed bij bijna allesbehalve bij hardop zingen voor een groep. Dan wil ik zitten met mijn armen over elkaar en mijn hoofd gebogen. Mond dicht en niks meer doen. Laat mij maar door grond zakken. Dat liet de lieve cursusleidster niet gebeuren.

Iedereen kan toveren

Er ging een CD op van K3 met het liedje: Iedereen kan toveren. Ze ging naast me staan, keek me aan en zei: “Ik laat je niet in de steek, we gaan dit samen doen, jij en ik! Wij gaan toveren”. Daar stond ik voor de groep. Muziek keihard aan, mijn hand werd vastgehouden en daar ging ik. Eerst heel voorzichtig en steeds iets harder totdat ik stond te swingen en keihard aan het zingen was.

Wat een opluchting en hoe heerlijk om uit volle borst te kunnen zingen. Nog fijner was het dat iedereen meedeed en dat ik te horen kreeg, het was geweldig en zo slecht zing je helemaal niet. Het was gewoon goed zoals je bent. Nee ik ben geen Voice of Holland materiaal en dat vind ik helemaal prima.

Doordat ik mijn kinderkoor een ander lied heb laten zingen, iedereen kan toveren, heeft mijn ondermijnende overtuiging het veld geruimd. Ik kan het niet is vervangen door ik mag het wel en ik mag oefenen en ik mag een valse noot zingen. Dat is niet erg, daar leer ik van en kan ik het de volgende keer nog een keer proberen net zolang totdat het lukt of dat ik zelf heb geleerd dat dit iets is waarin ik niet perfect ben.

Lef en moed

Wat is het liedje dat jij in je hoofd hoort wanneer je iets gaat doen wat je nog niet kan of niet zo perfect in bent als dat je eigenlijk zou willen. Wat maakt jou onzeker? En hoe ga jij die onzekerheid vervangen door lef en moed? Welk lied wil jij gaan zingen, keihard zodat je lef en moed krijgt. Als ik voel dat ik mijn kinderkoor weer begint dan ga ik meezingen, niet de tekst je kan het niet maar de tekst Iedereen kan toveren. Wil jij uitzoeken wat jouw nieuwe lijflied is of weet je het wel maar durf je nog niet voluit? Zet de CD op, zoek het op in je playlist, doe je ogen dicht. Bedenk je dat je voor de groep staat, op een podium, buiten in het park en begin zachtjes mee te zingen. Ik pak in gedachten je hand en zing met je mee! Hardop omdat het mag, het kan en het oké is. Samen zingen we de onzekerheid weg, ik keihard en jij mag meezingen, je hoeft het niet alleen te doen, je mag om hulp vragen. Ik help je graag ;-).

Have fun! Wees lief voor jezelf, zing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *