Motorrijden

Mariska Kerkdijk

Ben ik een slechte moeder?

Deze vraag kwam in mij op toen ik zondag mijn grote blauwe vriend uit de garage trok. Ik ben gek op motorrijden en zodra het kan zit ik er op. Onze zoon is op een leeftijd dat hij prima een dagje zonder toezicht kan. Niets wat mijn tegenhoudt om een rondje te gaan rijden. Toch gebeurde het dat ik even dacht kan dit wel?

Ja, dit kan ik! Omdat ik er een leukere moeder van word. Door dit voor mezelf te doen kan ik ontspannen en genieten. Dat is goed voor mijn energie en voor mijn humeur. Daar hebben de mensen om mij heen ook wat aan.

Jezelf doen

Ik ken ook zat vrouwen die dit niet doen omdat ze het gewoonweg niet durven. Gewoon iets voor jezelf doen zonder de kinderen. Dat is niet op zondagmiddag naar de kinderboerderij omdat de kinderen dat zo leuk vinden en jij je dan kan ontspannen. Een dagje naar de sauna zonder op de telefoon te kijken dat is iets voor jezelf doen.

Even helemaal iets doen voor jezelf is alles behalve egoïstisch, het is zelf goed voor de mensen om je heen. Ze kunnen dan even geen gebruik van je maken. Geen mama die weet waar alles ligt. Niet voor het avondeten zorgen. Geen vriendin die het wel even regelt. Jij kan je ontspannen en maar met één ding druk bezig zijn: jezelf! Dit is mijn mening, mocht je er anders over denken dan hoor ik het graag.

De verwachtingen van anderen

Ik zie vrouwen die alleen nog maar bezig zijn met wat anderen van hen verwachten. Daar zit een dag iets voor zichzelf doen er niet in. Want dan ben je egoïstisch en dat kan je maken. Ze vindt dat de kinderen haar nodig hebben. Ze heeft toch voor ze gekozen dan moet ze er ook voor hen zijn. Haar partner is zo druk met zijn werk die kan ze echt niet opzadelen met kinderen en het huishouden. Haar collega’s kan ze toch niet opzadelen met haar werk omdat zij een vrije dag heeft. Het zijn allemaal redenen die ze zelf bedenkt waarom ze onmisbaar is.  Dat is pas egoïstisch, denken dat het je het doet voor ander. Ze doet het om zich niet schuldig te voelen. Niet bang te hoeven zijn dat een ander haar niet goed genoeg vindt. Daarom doet ze alles voor een ander en niks voor zichzelf. Doordat zij steeds maar weer aan het invullen is voor de ander is ze zichzelf aan kwijtraken.

Invullen voor de ander

Heb je last van het invullen voor anderen waardoor je niet goed meer weet wie je bent? Dan is het tijd om daarmee op te houden. Het meest efficiënte is, de stoute schoenen aan trekken, aan anderen vragen wat ze van je vinden. Wat ze leuk aan je vinden en waar ze van vinden dat je dat wel mag veranderen. Dat is mega spannend en het voelt heel kwetsbaar. Laat je vooral verassen wat ze over je vertellen. Een tip: als ze allemaal zeggen dat je altijd klaar staat voor iedereen dan is er werk aan de winkel. Tenzij je moeder Teresa wilt zijn natuurlijk.

Ik kreeg gisteravond een appje van een goede vriendin. Hoe mijn dag op de motor was geweest. Ik heb haar niet verteld dat ik ging rijden, ze kent me goed. Mijn antwoord: als een koe in de wei de eerste dag dat ze weer buiten is. Ik heb genoten van de vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *