Jij bent perfect, niet?

Hoe harder je werkt om het voor anderen zo goed mogelijk te doen, hoe meer je niet luistert naar wat jezelf nodig hebt. Dat geeft je het gevoel dat niet jij maar anderen bepalen hoe je dag eruitziet. Je laat je leiden door wat je denkt dat anderen van je verwachten, omdat je hoopt dat je dan wel het gevoel krijgt dat je goed genoeg bent. Door je best te doen om aan de verwachting van de ander te voldoen lijkt het alsof je krijgt waar je naar verlangt, zelfvertrouwen. In werkelijkheid is dit niet zo. Hoe harder jij je best gaat doen, hoe meer je gaat pleasen. Het leven gaat draaien om de ander tevreden houden. Je bent alleen nog maar bezig met wat de ander van je vindt.

Verwachting van de ander

Proberen te voldoen aan de verwachting van de ander is als in een sprookje leven. Je hebt heel even het gevoel dat de ander je respecteert en van je houdt. Maar het loopt uit op een nachtmerrie omdat je elke keer iets meer je best moet doen om de ander tevreden te stellen. Wat steeds lastiger wordt. Voor je het weet voel je je een voetveeg en zal de ander jou ook zo behandelen. Jij laat het toe, weet je nog? Jij bent degene die het wel even doet of regelt.

Uit liefde voor jezelf is het belangrijk dat jij je eigen dingen gaat doen. Dat wat jij denkt wat anderen van jouw verwachten is niet de graadmeter. Het is belangrijk dat jij weet wat je wilt doen met je leven en anderen vinden dit niet altijd even leuk. Er zal zelfs weerstand zijn en er zullen mensen zijn waar je afscheid van moet noemen. Uiteindelijk leidt dingen voor jezelf doen op jouw manier naar respect van de ander voor de keuzes die je maakt en de persoon die je bent.

Stoppen met perfect willen zijn

Dan is het ook belangrijk om nu te stoppen met perfect willen zijn. Niemand is perfect, niemand voldoet aan alle verwachtingen. En zeker niet aan de verwachting die wij van onszelf hebben. Niet perfect zijn is helemaal prima. Accepteer het en ga door met je leven.
Ik ben ook niet perfect. Niet als vriendin, niet als moeder, niet als onderneemster, niet als dochter. Dat is oké en soms ook echt stom omdat ik zou willen dat ik het wel was. Wat ik doe is het beste uit mezelf halen en mezelf vergeven voor de keren dat het minder goed is gegaan. Leren van de fouten die ik heb gemaakt hoort daar ook bij.

Leven leiden van de ander of jezelf?

Stop met jezelf vergelijken met anderen, je druk te maken over meningen die er niet toe doen en het leven te leiden dat anderen voor jou voor ogen hebben. Dit kost je alleen maar tijd en energie en het houdt je tegen jezelf te ontwikkelen en dingen mogelijk te maken waar je van droomt.

Je leeft dit leven maar één keer. Dit is een hele dikke cliché, maar wel de waarheid als een koe. Ga jij jouw leven verspillen door te doen wat anderen van je verwachten, je aanpassen aan anderen en bang zijn dat het nooit goed genoeg is? Of ga je jouw hart volgen, ernaar luisteren, je leven omarmen en er iets moois van maken?

Ik schrijf het op alsof het niks voorstelt, even je hart volgen en er iets moois van maken. Maar helaas, zo simpel is het soms niet. Het is vaak de ‘grote-meiden-onderbroek’ aantrekken en gaan. Door dit te doen heb ik controle over mijn leven en leef ik het zelf, in plaats van het gevoel te hebben dat ik word geleefd. Het maakt dat ik er het beste uit kan halen, gelukkig kan zijn ook als het een dag regent. En respect, waardering en liefde krijg van de mensen om me heen.

Laat wat je denkt dat anderen van je verwachten los, dan pas kan je voor jezelf kiezen en en echt gelukkig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *