Ligbed

Ik vroeg haar: “Heb je nog vakantieplannen deze zomer?” Mijn reactie op haar antwoord zie je terug in de foto van mij hierboven. Ik kan (meestal) niet goed verbergen hoe ik over iets denk. Niks mis mee maar het kan wel eens lastig zijn…

Ze vertelde mij dat ze op vakantie naar Spanje gaat, ze wist niet waar precies. Dat maakte haar ook niks uit. Zolang haar ene kind maar glijbanen heeft, de andere WIFI en haar man kan sporten. Wat zijzelf wilde? Dat deed er niet toe, zolang de anderen het maar naar hun zin hebben, dan kan zij ontspannen.

Ontspannen

Serieus?! Waar had ik de slag gemist tijdens de voorgaande behandelingen? Ik was al bezig met een creditrekening en de komende afspraken uit mijn agenda te halen.
Zij zag mijn gezicht en zei: “daarom ben ik bij jou. Ik wil gewoon kunnen ontspannen wanneer iedereen het naar zijn zin heeft.” Haar doel van het traject dat zij bij mij volgt is, volgens haar, dat ze ontspannen kan reageren als iedereen iets nodig heeft en niet in de stress schiet.

Nou, daar zat ik dan met mijn blik vol ongeloof. Ze rent het hele jaar haar benen uit het lijf in haar bedrijf. Staat altijd klaar voor iedereen en gaat maar door. De enige twee weken in het jaar dat zij kan ontspannen kiest ze ervoor om het iedereen naar de zin te maken.

Ligbed

Ik moest even diep nadenken en dat voelde ze. De excuses kwamen direct. Ze weet ook wel dat het anders moet maar dit is oké voor nu. Nee dat is het niet! Ook zij mag haar wensen neerleggen en aangeven wat ze wel maar ook wat ze niet wil. Zij mag echt wel haar eigen ruimte pakken waardoor zij ook ontspannen op vakantie kan gaan. Zodat haar batterij opgeladen kan worden, ze dat boek kan lezen waar ze zin in heeft, luisteren naar een podcast of gewoon liggen op een ligbed aan het zwembad. Zonder dat ze alles voor iedereen moet doen.

Dat ging ze niet doen! Dan vonden de kinderen haar een slechte moeder en haar man is goed in zijn vak maar kan niet een heel huishouden runnen. Juist! Ik wist in één keer waar de pijn zat. Het was de verandering die zou plaatsvinden als ze niet langer alles voor iedereen zou regelen en doen. De angst dat ze door die verandering niet goed genoeg is. Dat ze anderen teleurstelt en dat kan ze niet. Ik heb haar de keuze voorgelegd: of je laat alles bij het oude en onze wegen scheiden zich of je gaat de verandering aan en kiest naast het zorgen voor de kinderen en een partner zijn ook voor jezelf als vrouw. Waardoor je eindelijk jouw doel kan gaan waarmaken. Een succesvolle onderneemster zijn die tijd heeft om haar bedrijf te runnen.

Verantwoordelijkheid

En nee, ze hoeft niet alles uit haar handen te laten vallen maar wel de dingen die zij niet hoeft te doen. Daarvoor zijn we samen aan de slag gegaan. Wat kan ze loslaten en wat is haar verantwoordelijkheid? Hoe kan ze loslaten zonder het gevoel te hebben dat ze anderen teleurstelt?  De opdracht voor de vakantie: iedereen pakt zijn eigen koffer in en zij slaat een stapel magazines in om te lezen. Dat is alles wat zij deze vakantie moet! Lekker ontspannen op een ligbed een blaadje lezen. Meer hoeft niet omdat na de vakantie haar bedrijf de aandacht gaat krijgen die het verdient. Waardoor ze volgend jaar eindelijk op de vakantie kan die ze al heel lang wil. Samen met haar man en kinderen.

Fijne zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *