Badeendje

mariska kerkdijk

Ik ben een Duracell konijn, de meeste dagen sta ik aan en dat geeft dan geen problemen. Het is ook mijn valkuil waardoor ik te lang door stuiter. Met als gevolg dat ik mega moe kan zijn. Dit laat ik gebeuren wanneer zaken niet zo snel gaan als ik zou willen. Dan zet ik mezelf in de vijfde versnelling. Geduld is niet echt mijn dingen. Wanneer zaken te lang duren ga ik doordrukken en harder rennen. Met het idee dat het dan sneller gaat.

Badeendje

Ik heb ook klanten die dit kunnen. Altijd maar aan staan omdat ze vinden dat ze anders niet aan de verwachtingen van anderen voldoen. Elke dag een tandje erbij om zo anderen niet teleur te stellen.

Het gevolg is dat er een moment komt dat je op bent. Er geen energie meer over is om te presteren. Wat ze dan doen? Doorgaan net zolang tot ze helemaal op zijn. Niet meer weten wat ze nog moeten doen om het iedereen naar de zin te maken. Met als uitkomst dat ze lichamelijk en emotioneel helemaal op zijn. Niet meer kunnen begrijpen waarom ze de controle kwijt zijn. Ze dobberen als een badeendje in de vijver en overzien niet meer wat er om hen heen gebeurt.

Los te laten

Wanneer ik merk dat mijn batterij leegloopt ga ik opladen. Door te kijken welke touwtjes ik krampachtig aan het vasthouden ben. Zodra ik weet welke het zijn, laat ik ze direct vallen. Het helpt om even los te laten. Daarnaast ga ik voor mijn lijf zorgen. Ik ga voelen waar mijn lijf klaagt. Je leest het goed, klaagt. Waar zitten de spieren vast? Waar voel ik de spanning. Door die plek aan te raken kan ik loslaten wat er vast zit.

Door al dat loslaten kan het badeendje haar vleugels uitslaan en gaan vliegen. Voor je het weet hang je in de lucht als een adelaar en kan je kijken wat er allemaal gebeurt in de vijver. Dit zorgt voor het overzicht en daardoor weet je welk touwtje er opgepakt moet worden. Pak dan wel de touwtjes die echt van jou zijn en laat al die anderen lekker op de grond liggen. Als het niet van jou is hoef je er ook niets mee. Ik hoor de ja, maar als komen. Nee! Niet van jou? Afblijven! Die kosten energie die je niet overhebt.

Oefening op te ontspannen

Om je lijf te helpen te ontspannen doe je het volgende. Je houdt eerst de plek vast waar de spanning zit. Bedenk wat er allemaal niet lekker loopt en waar je moe van wordt. Druk nog even stevig op die plek. Raak nu een andere plek op je lijf aan en denk aan iets waar je gelukkig van wordt. Een fijne vakantie herinnering, een liefdevol moment, een heerlijk ontspannen moment. Druk nog even stevig op die plek. Raak nu weer de plek aan waar de spanning zit, houdt dit vast en raak de andere plek net iets steviger aan. Houdt deze twee plekken een minuut vast en laat dan de plek met de spanning los. Door dit te doen haal je de spanning uit je lijf. Een ontspannen lijf beweegt een stuk makkelijker dan een vermoeid en gespannen exemplaar. Herhaal deze oefening een paar keer op de dagen dat je moe bent.

Met de oefening hierboven kan je er weer een dagje tegen aan. Af en toe een dag laag in de energie is niet erg, dat mag. Terug naar de eerste versnelling, uitzoeken wat ervoor zorgt dat je leegloopt en dan bijtanken. En afblijven van de touwtjes die niet van jou zijn! De beste plek voor een badeendje is in een lekker warm bad met ontspannende badolie. Dat is ook een prima manier om even een momentje voor jezelf te nemen.

Toe aan ontspanning en heb je daar hulp bij nodig. Boek dan een gratis coaching, druk dan hier op gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *