Graag schoonmaken

Blog graag schoonmaken

Ik ben er helemaal klaar mee om voor iedereen klaar te staan. Echt helemaal klaar mee! Wanneer doet iemand eens iets voor mij zonder dat ik er om moet vragen. Met de handen in haar en een diepe zucht. Ik doe het niet meer.

De hele dag ben je druk met je werk, de klusjes op je takenlijst en als je thuiskomt lijkt het wel of ze me opzet er een zooi van gemaakt hebben. Kan jij het nog lekker even opruimen en schoonmaken. Ik snap de frustratie die je voelt. Het is zo herkenbaar en toch doe ik niet (meer) met je mee. Ik ben net als jij moeder, vriendin, kok, secretaresse, chauffeur en manusje-van-alles. Bij mij aan de deuren hangt soms ook het bordje “graag schoonmaken”. Er zijn dagen dat het huis voelt als een hotel en ik niet de gast ben maar de huishoudelijke hulp.

Mijn vraag aan jou? Hoe vaak laat jij dingen slingeren, wacht je tot de ander begint met stofzuigen, doe je net of je niet ziet dat het gras gemaaid moet worden, wacht je tot de koelkast leeg is? Stom van mij, vergeten, jij laat het niet zover komen. In jouw taakomschrijving staat dat jij alles doet voor iedereen inclusief huishoudelijke klusjes.

Assepoester

Bij mij thuis gaat het er anders aan toe. Ik ben de hotelmanager in mijn huis. Ik vraag op de dagen dat ik veel uren maak in mijn bedrijf wat we eten? Of de boodschappen gedaan kunnen worden en wie de hond uitlaat. Ik ben niet op deze wereld gezet om Assepoester te zijn. Ik ben de Queen of the twee-onder-een-kap en regeer in mijn koninkrijk. Ik draag mijn steentje bij in het huishouden en delegeer dat wat kan.

Verwacht nou niet dat jouw gezinsleden uit zichzelf gaan veranderen. Dat ze zien dat je er helemaal klaar mee bent. Jij hebt namelijk jouw eigen monsters gecreëerd. Door altijd alles voor iedereen te doen zijn ze eraan gewend geraakt. Waarom zouden zij iets doen als jij het altijd doet? Er is er een die nog een tandje erger is en dat is deze. Wanneer ze dan eindelijk voor jou doen heb je er commentaar op. Drie keer raden wat ze de volgende keer voor je gaan doen, niks.

Veranderen

Als jij dit wilt veranderen en je gaat ervoor hou er dan rekening mee dat het niet in één keer goed gaat. Je kan helaas niet met een toverstokje zwaaien als een goede fee en tadadadada alles is anders. Dat heeft tijd, energie en heel veel doorzettingsvermogen nodig. Je kan je voorstellen dat de mensen om je heen niet in een keer doorhebben dat jij niet meer alles doet. Jouw talent van doorzetten komt dan echt goed van pas en daardoor kan jij van deze verandering een succes maken. Dit mes snijdt voor jou aan twee kanten. Je gaat minder van jouw tijd en energie steken in zaken die niet van jou zijn, je geeft anderen hun eigen verantwoordelijkheid en daarmee hou je tijd en energie over voor jezelf.

Waarschuwing! Als je tijd en ruimte over hebt om dingen voor jezelf te doen kan het zomaar zijn dat je je gaat afvragen wat dan? Doordat er enorm veel tijd en energie in de verantwoordelijkheid nemen voor anderen is gaan zitten kan dit lastig zijn. Daarvoor geef ik mijn klanten een oefening mee naar huis, “ga aan de slag met jouw droomlijst”. Wat zou jij willen doen met de rest van je leven? Zet een timer op 15 minuten een schrijf alles op waar je van droomt. Dat kan zijn een boek lezen, een vakantie naar ver weg of dichtbij, 10 kilometer hardlopen, Yogalessen gaan volgen, je woonkamer opknappen, een studie volgen. Alles maar dan ook alles wat je kan bedenken en waar je hart van gaat juichen. De excuus zinnen, ik ben het niet waard, ik kan dit toch niet, ik durf niet, wat zullen anderen er wel niet van denken, dit gaat nooit lukken, die negeer je. Je zet je doorzettingsvermogen in en je blijft opschrijven. Moet je er nu wat mee? Nee, je hoeft er helemaal niks mee. Wat je wel hebt gedaan is ze uit je hart halen en op papier zetten. Daardoor krijgen ze de ruimte om te groeien. Alles wat je water geeft groeit en bloeit.

Slaaf van je eigen twijfel

Nog even terug naar Assepoester. Er is niks mis mee om voor je gezin te zorgen, mensen te helpen die het nodig hebben en carrière te maken. Het is alleen niet oké als je slaaf wordt van je eigen twijfel of je wel goed genoeg bent. Waardoor je er alles aan gaat doen om te laten zien dat je wel goed genoeg bent. Omdat jij bang bent dat anderen dan niet van je houden. Kom je door de deur naar een dag weg geweest te zijn en je treft een zooitje aan. Dan neem je een grote stap over de rommel en roept tegen wie het maar wil horen: mijn dag wat leuk en die van jullie? Daarna trommel je het huis bij elkaar en gaat als een echte hotelmanager vertellen wat er gedaan moet worden. Voordeel van de manager zijn is dat je de eigen klusje mag kiezen. Vind je het heerlijk om een poetsdoek vast te houden, geniet er dan ook van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *