Wat trek je aan vandaag?

Mariska Kerkdijk

Je zelf laten zien zoals je bent kan spannend zijn. Toch hebben we het allemaal al een keer gedaan als baby en peuter. In deze periode ben je totaal niet bezig met hoe de ander je ziet of ervan vindt. Het is ontdekken en proefgewijs ondervinden of het kan. Of het mag komt dan nog niet in je op. Aan de andere kant op jonge leeftijd word je verteld wat wel en wat niet mag. Al die informatie neem je mee richting volwassenheid. Dan is het aan jou de kunst om toch jezelf te blijven. Best lastig en niet altijd even makkelijk.

Het zin in ons DNA

Ik kan vol bewondering naar jonge meiden kijken die ondanks kritiek van ander zichzelf durven te blijven. Die weten wat ze willen, hoe ze het willen en wat ze ervoor over hebben. Meiden en vrouwen hebben de neiging om zich aan te passen en ervoor te zorgen dat de ander tevreden is. Zit in ons DNA. Dat ‘gen’ zorgt ervoor dat we onszelf soms niet goed genoeg vinden en/of dat we het beter moeten doen in alles.

Het kost je bergen energie

Het wordt pas echt lastig wanneer je dit gevoel hebt bij alles wat je doet. Dan kost het je bergen energie om alles goed te doen. Te laten zien dat je het kan en voor jezelf te bewijzen dat je goed genoeg bent. Mijn advies… laat los, dit werkt niet. Waarom zou je willen bewijzen dat je goed genoeg bent in alles. Dat kan helemaal niet. Je bent geen heilige en zelfs die waren maar goed in een paar zaken. Sterker nog die werden pas heilig verklaard naar hun dood. I rest my case.

Ontdekken waar je gelukkig van wordt

Door los te laten dat alles goed genoeg moet zijn komt er ruimte om te ontdekken waar je gelukkig van wordt. Het wordt dan stiller in je hoofd waardoor je naar je hart kan luisteren. Het hart dat nooit schreeuwt maar fluistert waar het gelukkig van wordt. Hoe je dit doet. Door jezelf 5 minuten per dag te geven om te luisteren. Zoek een rustig plekje op en ga luisteren naar je hart. Ik kan je verklappen de eerste twee weken hoor je waarschijnlijk niks. Dit is een oefening voor doorzetters. Zorg dat je een pen en papier bij de hand hebt. En schrijf elke fluistering die hoort op. Zodat je het kan teruglezen. Het geeft je inzicht in wat je wilt en waar je gelukkig van kan worden. Het kan ook het duwtje in de juiste richting zijn. Durf te zijn wie je bent, dan ben je op je mooist.

Wat trek je aan vandaag?

Jezelf durven laten zien begint al bij wat je aantrekt in de ochtend. Kies je voor veilig of ga je voor dat wat laat zien wie je bent? Ben je opgevoed met doe maar normaal dan doe je al gek genoeg of kies dat waar je gelukkig van wordt? Wat trek je aan vandaag? Dat waar je gelukkig van wordt of dat wat anderen van je verwachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *