Bij mij is alles perfect

Het liefst zeg ik dat alles oké is. Dat het lekker loopt en er niets te klagen is. Dit houd ik dan ook graag zo lang mogelijk vol. Totdat het gaat schuren en dan kijk ik in de spiegel. Neem ik mezelf eens onder de loep en weet dat er altijd verbeterpunten zijn. Het lijkt wel een managementvergadering en dat is het ook.

De verschillende onderdelen van mijn leven leg ik dan onder een vergrootglas. Hoe:

  • Gaat het met zorgen voor mezelf en mijn grenzen kennen?
  • Ga ik om met mijn tijd, wat doe ik met mijn geld?
  • Gaat het in mijn werk en privé? Ben ik tevreden en vraag ik om hulp als het nodig is?

Dit zijn alleen nog maar de vragen die bij het onderdeel dagelijks functioneren horen. Je kan ook nog kijken naar lichamelijk functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en doe je lekker mee in de maatschappij? Dit is niet iets wat je zomaar even doet op maandagmorgen. Dit kost tijd en wanneer de uitkomsten je niet bevallen nog meer tijd. Dan is het hoog tijd om zaken te veranderen. Veranderen is niet altijd even makkelijk. Veranderen betekent vaak iets loslaten waar je best wel vertrouwd mee bent.

Om hulp vragen als het nodig is

Wanneer je iemand om hulp wilt gaan vragen kunnen er twijfels naar boven komen:

  • Helpt die ander me dan wel zoals ik het zou willen?
  • Komt het dan wel goed?
  • Gaat het dan wel snel genoeg?

En voor je het weet denk je: ik doe het zelf wel, dan weet ik zeker dat het goed komt!

Ho! STOP! Nee, dat doe je niet.

Want je wilt beter voor jezelf zorgen en je tijd besteden aan zaken waarvan je weet dat ze zinvol zijn. Dus laat je perfectie los en vertrouw erop dat de ander je gaat helpen en dat het goed komt. Als het moet met samengeknepen billen maar doe het.

Van een zesje naar een acht

Op welk gebied in jouw leven mag het van een zesje naar een acht? Op het gebied van gelukkig zijn en lekker in je vel zitten? Of zinvolle dingen doen en je nuttig voelen? Zin in het leven hebben en jezelf blijven uitdagen? Of op het gebied van je gezondheid en goed slapen en lekker bewegen?

Neem jezelf eens onder de loep en stel kritische vragen. Stel jezelf de vragen die je ook aan je beste vriendin zou stellen wanneer ze bij je zou komen met dit dilemma. Of vraag je beste vriendin om die vragen aan je te stellen.

Een trap onder mijn kont

Ik ga uitzoeken wat mij tijd kost die ik liever aan belangrijke zaken wil besteden. Nagaan wie mij daarbij kan helpen zodat ik beter voor mezelf kan zorgen. Ik weet namelijk als geen ander dat ik diep ongelukkig word wanneer ik niet de vrijheid heb om te kunnen veranderen. Door verandering gaan er deuren open die anders dicht zouden blijven. En dan komt er pas echt sleur in mijn leven. Dan gaat het achteruit op alle onderdelen in mijn leven en word ik ongelukkig. Om dat niet te laten gebeuren ben ik kritisch op mezelf. Geef ik mezelf een trap onder mijn kont als het moet. Lukt me dit niet zelf dan ga ik om hulp vragen bij een collega kinesioloog of mijn businesscoach. Bij de een om in mijn privéleven lekker op de rit te blijven en bij de ander om mijn bedrijf gezond te houden. Ieder zijn eigen expertise en ik maak er dankbaar gebruik van.

Aan wie vraag jij hulp als je het nodig hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *