Bij mij is alles perfect

Het liefst zeg ik dat alles oké is. Dat het lekker loopt en er niets te klagen is. Dit houd ik dan ook graag zo lang mogelijk vol. Totdat het gaat schuren en dan kijk in de spiegel. Neem ik mezelf eens onder de loep en weet dat er altijd verbeterpunten zijn. Het lijkt wel een managementvergadering en dat ik het ook.

De verschillende onderdelen van mijn leven leg ik dan onder het vergrootglas. Hoe:

  • Gaat het met zorgen voor mezelf en mijn grenzen kennen?
  • Ga ik om met mijn tijd, wat doe ik met mijn geld?
  • Gaat het mijn werk en in privé? Ben ik tevreden en vraag ik om hulp als het nodig is?

Dit zijn alleen nog maar de vragen die bij het onderdeel dagelijks functioneren behoren.

Je kan ook nog kijken naar lichamelijk functioneren, mentale welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en doe je lekker mee in de maatschappij? Dit is niet wat je maar zo even doet op maandagmorgen. Dit kost tijd en wanneer de uitkomsten je niet bevallen nog meer tijd. Dan is het hoog tijd om zaken te veranderen.

Veranderen is niet altijd even makkelijk. Veranderen betekend ook vaak iets loslaten waar je best wel vertrouwd mee bent.

Om hulp vragen als het nodig is

Wanneer je om hulp vraag ga ik iemand anders vragen om te helpen. Twijfels die naar boven kunnen komen zijn:

  • Doet die ander het dan wel zoals ik het zou willen?
  • Komt het dan wel goed?
  • Gaat het dan wel snel genoeg?

En voor je het weet denk je bij jezelf: “ik doe het zelf wel, dan weet ik zeker dat het goed komt!”. Ho! STOP! Nee dat doe ik niet.

Want je wilt beter voor jezelf zorgen en je tijd besteden aan zaken waarvan je weet dat ze zinvol zijn. Dus laat je jouw perfectie los en vertrouw je erop dat de ander het gaat doen en dat het goed komt. Als het moet met samengeknepen billen. Maar je doet het.

Van een zesje naar een acht

Op welk gebied in jouw leven mag het van een zesje naar acht? Op het gebied van gelukkig zijn en lekker in je vel zitten? Of zinvolle dingen doen en je nuttig voelen? Zin in het leven hebben en jezelf blijven uitdagen? Of op het gebied van je gezondheid en goed slapen en lekker bewegen?

Neem jezelf eens onder loep en stel kritische vragen. Stel de vragen die je ook aan je beste vriendin zou stellen wanneer ze bij je komt met dit dilemma. Of vraag je beste vriendin om die vragen aan je stellen.

Geef ik mezelf een trap onder mijn kont

Ik ga uitzoeken wat mijn tijd kost die ik liever aan belangrijke zaken wil besteed. Nagaan wie mij daarbij kan helpen zodat ik beter voor mezelf kan zorgen. Ik weet namelijk als geen ander dat ik diepongelukkig word wanneer ik niet de vrijheid heb om te kunnen veranderen. Door verandering gaan er deuren open die anders dicht zouden blijven. En dan komt er pas echt sleur in mijn leven. Dan gaat het achteruit op alle onderdelen in mijn leven en word ik ongelukkig. Om dat niet te laten gebeuren ben ik kritisch op mezelf. Geef ik mezelf een trap onder mijn kont als het moet. Lukt me dit niet zelf dan ga ik om hulp vragen bij een collega kinesioloog of mijn businesscoach. Bij de een om in mijn privéleven lekker op de rit te blijven en bij de ander om mijn bedrijf te laten groeien. Ieder zijn eigen expertise en ik maak er dankbaar gebruik van.

Aan wie vraag jij hulp als je het nodig hebt?

Mocht je grammatica blunders lezen of taalfouten hebben ontdekt? Geef ze dan door! Kan ik het aanpassen. Wat ik ben niet perfect en dat is helemaal oké.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.