Verslaafd

Zeggen dat je een perfectionist bent en de lat hoog hebben liggen zijn twee verschillende dingen. Perfectionisme is een obsessief verlangen om alles perfect te doen. Met andere woorden je bent verslaafd aan perfect zijn en alle focus ligt op geen fouten mogen maken.

Focus

Waar je focus op legt gaat ook alle energie en aandacht naar toe. Het is gemakkelijk om de hele dag met perfectionisme bezig te zijn. Het zorgt ervoor dat wat je wilde doen vandaag niet lukt omdat je blijft hangen bij het eerste beste wat niet zo goed lukt. Waardoor je de hele dag met maar één ding bezig hoeft te zijn. Het nadeel is dat je er niet gelukkig van wordt.

De waarheid is dat perfectionisme je helemaal niet verder brengt. Het zorgt ervoor dat je niet heel veel gedaan krijgt. Eerlijk is wel, dat wat je doet is ook echt goed. Maar erger is het dat je door de angst om fouten te maken geen tijd en energie overhebt voor de echt leuke dingen en mensen waar je van houdt. Het zorgt ervoor dat je je alleen voelt, niet gezien en niet gehoord.

Zolang je dit blijft volhouden onderneem je niets en blijf je hangen in oude gewoonte die niet bijdragen aan gelukkig zijn en kunnen genieten van dat wat je doet.

Stoppen met perfect zijn, hoe dan?!

Dan zal eerst de vraag waarom je het doet beantwoorde moeten worden. Daar komt het verschil met de hoge lat hebben. Een lat hoog hebben liggen zorgt er namelijk voor dat je weet welke doelen je wilt bereiken en waarom je het doet. Dat gaat vaak niet in één keer maar door elke keer weer een beetje anders en opnieuw te proberen. Zodat je uiteindelijk je doel bereikt.

Bij perfectionisme duurt het heel lang voordat je dat doel bereikt hebt of je begint eraan maar loopt al snel vast in het proces van proberen. Dit komt omdat het in een keer goed moet en dat geeft geen ruimte voor fouten maken. Omdat falen geen optie is, wanneer dit wel dreigt te gebeuren slaat de angst toe. De angst van niet goed genoeg zijn.

Egoïstisch en arrogant

perfectionisten ook last van hebben is alles alleen willen doen. Eigenlijk heel egoïstisch omdat ze altijd alles alleen willen doen. En het komt ook arrogant over omdat ze uitstralen dat zij het beter weten Niet de meest prettige persoon om mee samen te werken of in één huis te wonen. Stel je voor je bent een kind bent van een perfectionist……. Ga er maar aanstaan om een ouder te hebben die deze eigenschap heeft. Wanneer doe je het dan goed genoeg?

Ontstaan van perfectionisme

Perfectionisme ontstaat negen van de tien keer in de jeugd. Ergens tijdens de jeugd wordt er besloten ik ben niet goed genoeg, ik voldoe niet aan de norm, het is niet oké. De drang om te gaan pleasen van bijvoorbeeld een ouder of een leraar wordt belangrijker dan jezelf ontwikkelen. Er wordt alles aan gedaan om het schouderklopje te krijgen, om gezien en gehoord te worden. En dat kabbelt dan rustig door tot in het volwassen zijn. Waar dit pleasen doorzet in de opleiding, het werk, de relatie en met een beetje pech zelfs bij mensen die niet dichtbij staan. Geen nee meer kunnen zeggen tegen de ander omdat je bang bent dat je ze teleurstelt.

Stoppen en veranderen

Terug naar er mee stoppen. Weet jij al waarom je het doet? Hoe voelt het om te weten waarom je een perfectionist bent? Is het pijnlijk genoeg om dit veranderen? Ja? Dan is het tijd om veranderingen in je gewoontes aan te gaan brengen. Het begint echt eerst bij jezelf. Welke gedachte of welk gevoel komt er in je omhoog wanneer je denkt aan fouten maken?

Pak die gedachte of dat gevoel beet en ga er mee aan de slag. Schrijf het op in het middel van een leeg vel. Schrijf er nu ALLES  omheen op wat er in je omhoog komt als je eraan denkt. De goede en de slechte gedachten. Nu ga je de meest negatieven omzetten in een positieve zin.

Voorbeeld: ik ben niet knap genoeg. Daar maak je van ik ben mooi. Elke keer wanneer de gedachte ik ben niet knap omhoog komt zeg je hardop tegen jezelf: “ik ben mooi.” Doel van deze oefening is om de negatieve gedachte waar je aandacht aangeeft te stoppen. De energie en aandacht gaat dan naar de positieve gedachte. Waar je aandacht aan geeft gaat groeien. Het is eenvoudig niet makkelijk.

Doen

Ik weet dat jij een doorzetter bent en dat je graag wilt dat het slaagt, dit gaat jou lukken. Meer weten over negatieve gedachten omzetten naar positieve? Hoe dit werkt in je hele lijf en hoe je met dit lijf dit proces kan versnellen? Klik dan op de button en boek dan een gratis afspraak bij mij in de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *