Jeuk

mariska kerkdijk

Wanneer er overal sorry voor gezegd wordt is er geen sprake van spijt maar een vraag om aandacht. Ik krijg er jeuk van omdat de manier waarop er om erkenning wordt gevraagd niet werkt. Het heeft zelfs het tegenovergestelde effect. Die sorry wordt een leeg woord. Niemand neemt het nog serieus.

Sorry

Als je een keer niest dan is dit omdat er iets kriebelt in je neus en het lijf reageert vanuit een reflex. Het is niet tegen te houden. Waarom sorry zeggen?

Te laat verschijnen op een afspraak dat kan gebeuren. Gebeurt het structureel dan is er iets mis met timemanagement. Dank je wel dat je op me gewacht hebt werkt beter. Daarmee laat je merken dat je de ander ziet.

Voordat de eerste hap eten naar binnen is al je excuus aanbieden voor wat je gekookt hebt. Vraag gewoon wat de ander vindt. Houdt er dan rekening mee dat het niet in de smaak kan vallen. Als er met liefde is gekookt is dat genoeg.

Jeuk

De jeuk, daar zeg ik geen sorry voor. Ik krijg echt jeuk van “sorry zeggers”. Door dat gedrag hoeft er niets te veranderen. Door het excuus wordt de verantwoordelijkheid bij de ander neergelegd. Die wordt gedwongen om te zeggen: “het geeft niet.” Met de sorry manipuleer je de ander om jou te zien. Zodat je er wordt erkent dat je goed genoeg bent.

Ik ben van je eigen verantwoordelijkheid pakken en de problemen oplossen bij de kern. Waarom wil jij zo graag dat anderen zien dat je goed genoeg bent. Zo erg dat je er onbewust voor kiest om te manipuleren. Hoe moet de ander je goed genoeg vinden wanneer jij het zelf niet eens kan?

Oorzaak

De kern van het probleem ligt in jezelf. De oorzaak van het ontstaan niet. Als je weet wat de oorzaak is dan kan je stoppen met sorry zeggen. Door dat te doen pak je de regie over je eigen leven. Komt er tijd en energie vrij om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Zonder schuldgevoel dat je iets voor jezelf doet. Niet langer de excuustruus zijn maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.

Pleister

Die sorry zit vaak diep verankerd in je lijf. Wanneer je probeert om het niet te doen voelt het als falen. “Sorry” zeggen is de pleister plakken op de slagaderlijke bloeding. Het stelpt de wond en je kan weer even verder. Uiteindelijke is de pleister niet voldoende en zal de chirurg toch echt met naald en draad aan de slag moeten. Er zal altijd een litteken achterblijven. Deze zal soms jeuken en irriteren. Dat is om je eraan te herinneren waarom vanuit zelfvertrouwen moet leven. Een herinneringen die je sterker heeft gemaakt en uiteindelijk ervoor zorgt dat je gelukkig bent.

Irritatie is goed

Jeuk is goed, het helpt je om aandacht te geven aan wat irriteert. Je kan een tijdje krabben maar uiteindelijk zal je aan de slag moeten met de jeuk. Zoek uit waar de jeuk vandaan komt. Onderzoek wat de jeuk laat verdwijnen. Vergeet niet om af en toe te kijken of er nog wat gedaan moet worden om de irritatie niet terug te laten komen.

De eerste stap? Stoppen met sorry zeggen. Dan komt de kern van het probleem vanzelf tevoorschijn en kan je gaan opruimen. Grote schoonmaak en daarna genieten van de tijd en ruimte die het geeft.

Succes met opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *