Slopen of renoveren?

Kinesiologie Arnhem

Lopen en opstaan we denken er niet bij na het gaat automatisch. Je doet het in een spilt second. Je Zonder erbij na te denken sta je op en ga je. Hetzelfde doe je met fietsen. Je springt op je fiets en begint te trappen. Dat heb je geleerd. Misschien eerst met zijwieltjes of op een loopfiets. En daarna op een ‘echte’ fiets. Sommigen van ons hebben het doorontwikkeld en zijn gaan mountainbiken of wielrennen. Ik zelf ben gestopt met trappen en ben gaan motorrijden.

Alles moet je leren

Of het nu lopen, fietsen, zwemmen, een instrument bespelen je hebt het moeten leren. Door heel veel oefenen, vallen, fouten maken en doorgaan. Niet opgeven en blijven proberen. En dan breekt de dag aan dat het zonder nadenken gaat. Het is je gelukt, je kan het. Elke keer wanneer je het iets moeilijker maakt voor jezelf moet je het weer gaan oefenen. Hoe dan ook, alles moet je leren.

Soms gebeurt er iets waardoor het automatisch doen ineens niet meer automatisch gaat. Het kost je moeite, energie en je moer er ineens weer bij nadenken! Dan is het automatische patroon van doen, wat je hebt ontwikkeld door veel te oefenen, onderbroken.

Wil je het weer kunnen, dan is het handig om te weten waar het patroon is onderbroken. Zodat je precies op dat punt kunt repareren. Je hoeft niet van vooraf aan te beginnen met oefenen, mag wel hoor als je daar het geduld voor hebt. Ik niet, ik hou van praktische oplossingen. Weet je waar het onderbroken is, dat deel herstellen, inoefenen en je kan het weer.

Op wilskracht doorgaan

Er is nog een oplossingen en die heet op wilskracht doorgaan. Dat is een manier die je lang kan volhouden en er uiteindelijk voor zorgt dat je klachten gaat krijgen. Je voelt het in je lijf omdat spieren zeer gaan doen. En in je hoofd heeft het ook gevolgen. Je kan er emotioneel door uit balans raken. Gewoon omdat het je te veel moeite kost.

Je moet je voorstellen dat je aan het begin van de dag een bakje muntjes krijgt om te gebruiken. Bij de activiteit die je op doorzettingsvermogen doet kost het je meer muntjes dan wanneer het automatisch gaat. Dit zorgt ervoor dat je bakje sneller leeg is dan de dag duurt. Wat maakt dat je aan het einde van dag moe bent, hoofdpijn hebt en chagrijnig wordt.

Goed voelen en luisteren naar je lijf

Hoe weet je waar het proces van automatisch doen is onderbroken? Door goed te voelen en te luisteren naar je lijf. Wat is het moment dat je een hapering voelt? Met mijn klanten kijk ik naar de beweging die gemaakt wordt. Of het nu om lopen, fietsen, een muziekinstrument bespelen, schrijven, het maakt niet uit welke beweging gaat. Daarna ga ik uitzoeken wat de oorzaak is van de onderbreking zodat ik het kan gaan repareren. Ik zeg altijd we gaan renoveren en niet alles slopen om daarna het weer op te bouwen. Renoveren zorgt ervoor dat alles wat wel goed gaat niet hersteld moet worden. Dit scheelt energie, tijd en heel eerlijk geld in jouw portemonnee. Je hebt minder behandelingen nodig om te herstellen van de klachten die je hebt. Lijkt me een goed plan toch?

Is de renovatie klaar dan gaat het weer automatisch en kost het geen extra muntjes meer. Je voelt je fit, zit lekker in je lijf en kan dat doen waar je blij van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *