Monster

Mariska Kerkdijk

Schaduwen worden enge monsters en er zijn zomaar overal enge geluiden. Je fantasie kan zomaar een loopje met ze gaan nemen. Maar wat als jouw monsters echt zijn door de stress die je hebt?

Monster

Wat is jouw monster? Is dat een stem die bij alles wat je doet zegt dat je niet goed genoeg bent. Wat doet dat met jou? Negeer je de stem en ga altijd maar door? Moet jij van jouw monster het altijd beter doen? Wat gebeurt er als je toegeeft aan jouw monster? Ben je dan een mislukking?

Je monster is een angst voor iets wat zou kunnen gebeuren, je weet alleen niet precies wat. Een fobie hebben is makkelijker. Dan weet je precies waar je de rillingen van krijgt. Angst is ongrijpbaar, wat het wel doet is jouw grijpen. Het monster heeft jou in zijn macht. Het bepaald hoe jij reageert op situaties. Omdat je bang bent is dit vanuit een vecht-vluchtreactie. Vanuit je emoties en je herinneringen.

Als je iets doet moet het altijd beter omdat je volgens jouw monster niet goed genoeg bent. Wie heeft jou ooit het gevoel gegeven dat je niet goed genoeg bent? Wanneer is het monster voor het eerst onder jouw bed uit gekropen? De antwoord op deze vraag gaat jou helpen in het hier en nu. Angst leeft namelijk niet in het hier en nu. Ze is een hersenspinsel in jouw hoofd, wel een met heel veel invloed. Angst beïnvloed je dagelijks leven, het kan je zelf verlammen en voor zorgen dat je nooit dat gaat doen waar je gelukkig van wordt. Jouw monster staat het niet toe, want dan zou je jezelf goed genoeg vinden. Dat was niet de afspraak.

Angst

Dus waar ben je bang voor? Dat zeg je hardop tegen jezelf als je in de spiegel kijkt. Ik ben bang voor……. en nu voelen, tot in je tenen. Kijk om je heen en kijk wat er gebeurt. Stort je wereld in? Of blijft alles op zijn plek staan? Adem diep in en adem uit. Het monster heeft je meegenomen naar een wereld die niet echt bestaat. Door om je heen te kijken ervaart je hoofd dat er nog een andere wereld is, een die niet instort. Angst kan heel echt voelen, maar in dit geval is het een niet reëel angst. Het monster controleert jou en zolang je het niet herkent en wegduwt heeft het macht over jou. Het monster haalt jou uit je kracht.

Door het monster aan te kijken en er mee in gesprek te gaan pak jij de controle terug. Dat begint met te zeggen, ik sta in mijn kracht ook als ik angst voel. Dit maakt dat je erdoor heen kunt komen en jouw creativiteit weer kan vinden. Dat je de uitdagingen die je tegenkomt kan aanpakken en problemen die zich voordoen kan oplossen. Zonder te twijfelen of je wel goed genoeg bent.

Oefening

Kijk je monster aan, leg je hand op je voorhoofd en adem door. Net zo lang tot het monster groot genoeg is om te zeggen: “waar bemoei jij je mee? Ik bepaal wat goed genoeg is, niet jij!”.

Door je hand op je hoofd te leggen voer je de stress die omhoog komt eenvoudig af. Het helpt je hersenen om makkelijker uit de emotie angst te komen waardoor je sneller helder kan zien waar het om gaat.

Nog even terug naar het moment dat het monster is ontstaan. Door dit helder te krijgen wordt het makkelijker om in gesprek te gaan met je monster. Het is waarschijnlijk net zo klein en onbevangen als jij was op dat moment. Vaak is je monster een verdrietig klein kind wat maar een ding wil. Liefde en gezien worden, iemand die tegen haar zegt dat er van haar gehouden wordt zoals is.

Hulp

Moet je jouw monster alleen verslaan of trek je de stoute schoenen aan en vraag je om hulp. Het helpt als iemand van buitenaf samen met jou kijkt naar je monster. Die kan vragen stellen waar jijzelf gewoon weg niet opkomt omdat je in jouw vecht-vluchtstand staat. Er kan geholpen worden met de stress loslaten en het vinden van jouw creativiteit. Er namelijk niks zwaks aan hulp vragen. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om je monster te verslaan en alle hulp die je kan gebruiken is welkom.

Hulp nodig boek klik dan op gratis afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *