Tevreden

Mariska Kerkdijk

Herken je deze? Je rent al een paar dagen de benen uit je lijf. Door een overvolle agenda mag, nou eigenlijk kan, er niets misgaan. Bij het idee dat er iets niet goed loopt stijgt jouw bloeddruk. Echt tijd om daarbij stil te staan heb je niet, je moet door, het moet allemaal af. Nog even volhouden het is bijna weekend. Dat denk je vaak al op maandag en zo vliegen de weken aan je voorbij. Een nieuwe week is geen nieuwe kans, het is een herhaling van de week ervoor.

Goed

Wanneer er wordt gevraagd: “Hoe gaat het?” Is het antwoord standaard: “Druk maar goed!”. Wat zou er gebeuren als ik jouw vraag: “vertel eens wat is goed?”. Dat je druk bent dat zie ik ook wel. Dat is niet interessant, dat het “goed” gaat wel. Kan jij zeggen het gaat druk en ik baal ervan, maar ik weet niet hoe het anders kan, help mij!

Tevreden

Ik heb het al vaker geroepen en ik blijf het roepen, te ervoor is niet goed. Behalve te-vreden en te-rras. Dat laatste verlang ik trouwens naar……. andere discussie.

Te druk is gewoon niet goed. Het is niet goed voor je lijf, humeur en slaap. Hoe veranderen je het als je een agenda vol afspraken hebt staan? Simpel, door nee te gaan zeggen en streng te zijn tegen jezelf. Jij bent echt de enige die jouw drukke agenda kan omgooien. Streep de afspraken door die eigenlijk niet zo heel belangrijk zijn en haal de taken eruit die niet van jou zijn.

Mensen die te druk zijn, doen te veel voor anderen. Vaak omdat ze bang zijn om de ander teleur te stellen. Stel je voor dat je een keer nee zegt? Het is lekker makkelijk voor de ander die dat klusje waar ze geen zin in hadden of te-lastig vonden (ja daar heb je er weer een te) bij jou konden dumpen.

Klusje

Het wordt makkelijker om nee te zeggen als je weet wat je doel is voor die dag. Dan weet je onmiddellijk of de afspraken die je hebt gemaakt daarbij passen. Stel je hebt het doel 1 uur ontspannen door te sporten. Maar op die dag staat ook een klusje waarvan jij hebt toegezegd die te doen. Dat klusje had je al niet zo heel veel zin in en het is ook nog eens voor een collega die dat prima zelf kan. Beter was geweest om meteen nee te zeggen, want nu moet je het terug gaan geven. Omdat je anders niet toe komt aan het uurtje ontspannen. Of blijf jij proberen om alles weer in één dag te proppen zodat je en het klusje kan doen en kan proberen om te ontspannen.

Eerlijk

Om dit voorkomen is het beter om aan het begin van je week de doelen in je agenda te zetten. Wat ook helpt is elke dag kijken wat er goed ging en waar verbetering in zit. Geen fluwelenhandschoen aan trekken maar eerlijk zijn naar jezelf toe. Pas als je echt eerlijk bent en weet waar het fout gaat dan pas kan het veranderen. Evalueren met een mooi duur woord en het managen van jouw agenda. Jij bent de CEO van jouw leven en dus van de agenda. Een goede CEO werkt hardt voor zijn bedrijf, kan hardt ontspannen en (je raadt het al….) zegt nee tegen alles wat niet goed is voor zijn bedrijf.

Durf

Denk je nu, het is donderdag dus vandaag hoeft het nog niet. Dan heb je het mis, ook vandaag kan jij beginnen met jouw agenda schonen van taken en afspraken die er eigenlijk niet in horen. Durf te kiezen voor jouw doelen en zeg nee tegen die afspraken en taken die er niet in horen. Ga je andere mensen teleurstellen, ja vast. Maar dat ligt niet aan jou, dat ligt bij de ander. Als zij het heel graag willen dan moeten ze er zelf voor zorgen. Net zoals jij voor jouw geluk moet zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *