Reddingsboei

mariska kerkdijk

Het maakt niet uit wat je doet, iemand heeft er een mening over. Zelfs als jij er alles aandoet om de goedkeuring van iedereen te krijgen.

Laatst zei iemand tegen mij: “Ik vind dat jij te veel energie geeft”. Mijn antwoord was: “Fijn om te horen dat je mij te druk vindt”. Ik zeg hetzelfde tegen iemand die mijn verteld dat ik zo lekker energiek ben. Wat dit zegt is dat ik er geen boodschap aan heb wat zomaar iemand van mijn vindt. Ik ga pas aan wanneer de mensen die samen met mijn in de arena staan een mening over mij hebben. Wat overigens niet betekend dat ik meteen in de stress schiet omdat ze iets van mij vinden.

Meningen

De vraag is wat doe jij met de meningen van zomaar anderen. Kan jij leven met het feit dat er altijd wel iemand is die iets van jou vindt. Ik kan me voorstellen wanneer dit lastig is je dan druk bent om alles voor iedereen goed te doen. Voor je partner, je kinderen, je ouders, je familie, je buren, je vrienden, je collega’s, je baas en ga zo maar door. Wat ik me ook kan bedenken is dat er een keer een moment komt dat het niet meer lukt. Dat je doodmoe bent en niet meer weet wie je zelf nog bent.

Met de stroom mee

Ik vergelijk het met een rivier die stroomt. Niet altijd een kabbelend stroompje, soms ook een kolkende massa water. Langs de rivier lopen de oevers. Aan de een oever is het chaos en aan de overkant rigiditeit. Wanneer je merkt dat je gaat verdrinken ben je geneigd om naar de kant te zwemmen. Welke kant zwem je dan op? De kant van het niet meer overzien en ad hoc reageren. Of de kant van lijstjes maken om het overzicht maar te houden. Welke kant je ook kiest, beide kosten energie en maken je niet uiteindelijk niet gelukkiger.

De kunst is om mee te gaan met stroom, hoe sterk deze ook is. Tegen de stroom inzwemmen kost nog meer energie. Meegaan met de stroom wil niet zeggen dat je meegaand bent. Meegaand zijn is aan een reddingsboei gaan hangen en hopen dat je niet verzuipt. Een van de reddingsboeien is “het iedereen naar de zin” maken. In de hoop dat je het goed doet en anderen zien hoe goed je het doet. Door iedereen het naar de zin te maken ben je grenzeloos. Je zegt ja omdat je geen commentaar wilt van de ander. Bang dat de ander je niet goed genoeg vindt, je niet ziet of niet van je houdt. Het kost je jouw tijd, energie en vaak ook nog geld.

Energie

Met je niets aantrekken van wat buitenstaanders er van vinden komt er energie vrij om mee te gaan zwemmen met de stroom. Waardoor je bewust kan kiezen wat belangrijk is voor jou. Dat is niet egoïstisch. Zeker niet wanneer je keuzes maakt vanuit jouw waarden. Dan zal je merken dat het niet alleen goed is voor jezelf maar ook voor de mensen waar je van houdt. Hoe heerlijk is het om energie, tijd en geld te steken in mensen en zaken waar jij gelukkig van wordt? Lijkt mij de beste keuzes in het leven.

Mensen om je heen

Zwemmen doe je niet alleen, om je heen zijn de mensen die met jou meevechten. Die juichen wanneer je succes ervaart, je aanmoedigen wanneer je probeert je doelen te halen, je opvangen wanneer je struikelt. Die mensen die er op de momenten zijn dat het echt belangrijk is, dat zijn de degene die commentaar mogen geven. Dat zijn de meningen die ertoe doen. Ook tegen hen hoef je niet altijd onnadenkend ja te zeggen. Jij hoeft niet perfect te zijn. Niemand is perfect, hoe graag je het ook zou willen. De fouten die je maakt laten je groeien in wie je bent, wat je doet en hoe je leeft.

Kwetsbaar

Je bent niet kwetsbaar als je niet doet wat je denkt dat een anderen van je verlangen. Het maakt dat je je niks hoeft aan te trekken wat zomaar iemand van je vindt. Jij bent mooi, succesvol, een prachtig mens. Het maakt gewoon meer indruk als dit gezegd wordt door de mensen die om jouw geven.

En ik? Ik ga lekker door waar ik mee bezig ben. Dat doe ik op mijn unieke manier. Mega enthousiast, ambitieus en vol energie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *