Ja! Ik wil!

Mariska Kerkdijk

Lang geleden toen ik nog in loondienst was zei ik tegen elke klus ja hoor dat doe ik wel. Ik vond dat ik mezelf moest bewijzen. Bewijzen dat ik het wel kon ook al had ik niet de juiste diploma’s. Bang om mijn baan te verliezen omdat dit financiële onzekerheid zou betekenen. Om controle te willen houden over alles zei ik overal ja tegen. Met uitkomst dat het me heel langzaam tussen mijn vingers aan het doorglippen was. Door te hard te werken en te veel moeten liep ik de belangrijkste persoon in mijn leven voorbij. Ja, ik ga nu voor een aantal van jullie vloeken in de kerk….. De belangrijkste persoon in mijn leven ben ikzelf.

Belangrijkste persoon

Als niet goed voor jezelf zorgt, door altijd maar ja tegen de ander te zeggen, kan je niet goed voor jouw omgeving zorgen. Doordat je bang bent om de ander teleur te stellen door nee te zeggen moet je steeds meer van jezelf.

De belangrijkste persoon om goed voor te zorgen ben jij! Het werkt precies hetzelfde als in een vliegtuig. Wanneer de druk in de cabine wegvalt doe je eerst zelf je zuurstofmasker op voordat je de rest kan helpen.

Nee zeggen

Wat gebeurt er als jij je voorneemt om niet overal ja tegen te zeggen? Stel je voor dat je een vraag krijgt en je weet dat je er geen tijd voor hebt en eigenlijk ook geen zin, omdat het niet jouw taak is. Jij gaat nee zeggen! Wat voel je nu? Schuldgevoel, angst om de ander teleur te stellen?

Waar voel je dit in je lijf en welke gedachten gaan er door jouw hoofd? Schrijf die gedachten op papier en ga uitzoeken sinds wanneer je die gedachten hebt? Is het wel jouw gedachten of is het afkomstig uit je jeugd, van je ouders, school of is het ontstaan tijdens een van je eerste baantjes? Ga met die gedachten uitzoeken waar je het in jouw lijf voelt. Waar zit de spanning of misschien doet het wel echt zeer. Raak die plek aan en voel wat er gebeurt in je lijf en je hoofd.

Afscheid
Nu weet je waar het vandaan komt en wat het met je doet. Wat kan je er zelf aan veranderen. Wat kan je loslaten en afscheid van nemen? Doe dat vandaag nog! Neem afscheid van de gedachten die je niet meer helpt of die ervoor zorgt dat je elke keer toch weer ja zegt. En je had je nog wel zo voorgenomen dat je het niet zou doen!

Nee, zeggen begint bij afscheid nemen van al die dingen waar door je toch weer ja zegt. Afscheid nemen van je schuldgevoel, afscheid nemen van je angst om ander teleur te stellen en afscheid nemen van dat jij vindt dat je het altijd goed moet doen.

Superwomen

Geef jezelf de ruimte om te mogen zijn wie je bent en dat je niet Superwomen bent die alles kan en alles doet. Je bent gewoon een vrouw met een gezin, baan, familie, vriendinnen, vrienden, collega’s, werkgever en een partner. Wanneer zij jouw een vraag stellen dan weten ze dat ze een ja of een nee kunnen krijgen. Niks spannends aan gewoon een feit. Nee, hebben ze en ja kunnen ze krijgen en ze vragen jouw omdat jij altijd ja zegt. Verras je omgeving en vooral jezelf en zeg eens nee tegen dat wat echt niet bij jouw past of van jou is!

Ja, ik wil

Merk je dat het niet lukt omdat je het benauwd krijgt alleen al bij de gedachte dat je nee zegt. Dat je bang bent dat de ander boos op gaat worden, teleurgesteld in jou gaan zijn. Dat kan, als jij altijd ja hebt gezegd en nu zomaar in eens nee zegt dan zal de ander raar staan te kijken. Geloof me bij een nee loopt de ander echt niet meteen weg. Ze gaan eerder proberen om toch een ja te krijgen. Want jij bent de meest betrouwbare persoon die ze kennen. Jij regelt namelijk altijd alles en vergeet nooit iets, toch. Dus dan moet je nog een keer nee zeggen en nog een keer en nog een keer. Onthoudt dit alles wat eng is of lijkt brengt je verder in je ontwikkeling.

Ja, ik wil! Vanuit je tenen tegen jezelf ja zeggen en tegen die dingen die echt van jou zijn, die jou laten groeien als vrouw, als moeder, als vriendin, als dochter, als werkneemster omdat jij het waard bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *