Smoesje

Mariska Kerkdijk

Ik hoorde laatst Armando Pérez (beter bekend als Pitbull) de volgende uitspraak doen:

-Excuses are like assholes: Everybody has one, and they’re full of shit-

Niets is minder waar. Smoesjes gebruik je om ergens niet aan de te beginnen.

smoesjes
Ik zelf kan 6 smoesjes verzinnen waarom ik vandaag niet zou kunnen hardlopen ook al weet ik dat het gezond is en goed om hoofd tot rust te krijgen. Ik heb deze week al een keer gelopen, het regent te hard, vanavond heb ik ook yoga, het regent, de boodschappen moeten nog gedaan worden en de aller ergste; morgen ga ik echt. Dit is wel de smoes der smoezen! Morgen……. Het wordt altijd morgen. Morgen is het rekbaarste begrip wat er bestaat. Toch is het niet waar! Er komt een dag dan is er geen morgen meer.

Wat zou je willen dat je wel gedaan hebt als er geen morgen meer komt. Schrijf maar op.

Ik zelf heb drie 10 jaren plannen liggen, voor mijn relatie, voor mezelf en voor mijn bedrijf.

Elke dag doe ik iets om aan die plannen te werken. Dat geeft mijn dag richting en focus en op de hele lange termijn weet ik welke kant ik op ga. Het maakt ook dat wanneer er geen morgen meer komt ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om mijn dromen waar te maken.

Geen smoesjes, geen had ik maar, geen misschien als.

Beginnen

Wat ik vaak merk is dat de verantwoordelijkheid van het leven wordt afgeschoven op anderen en de omstandigheden. Hoe vaak ik wel niet hoor ja maar,…… zeg dat eens 10 keer snel achter elkaar!

Hoe makkelijk is het om de verantwoordelijk van je leven aan een ander te geven. Dan kan je de schuld geven aan het universum. Dat heeft niet goed voor mij gezorgd.

Ik begrijp ook heel goed dat het knap lastig is om te bedenken wat je wilt als je geen idee hebt waar je moet beginnen. Waar je wel mee kan beginnen is goed zorgen voor jezelf. Wat doe je nu waar je van weet dat het niet goed is voor jezelf? Ik ben geen afvalgoeroe dus kom bij mij niet aan met ik eet elke dag een pak koekjes leeg. Dat is niet handig, ongezond en het zorgt ervoor dat je je ongelukkig gaat voelen. Kappen met dat pakje koekjes. Ik wil van je weten welke negatieve gedachte jij hebt over jezelf? Welke gedachte zorgt ervoor dat jij niet die stap zet om dat te gaan doen waar je van droomt.

Jaren lang is mijn negatieve gedachte geweest: ik ben daar te dom voor. Het zorgde ervoor dat ik mijn droom niet ging waarmaken. Jarenlang heb ik daar de verantwoordelijkheid op afgeschoven. Jaren lang heb ik het als smoesje gebruikt om mijn dromen niet onder ogen te hoeven zien.

Dat deed ik om niet te hoeven veranderen. Bij verandering hoort loslaten van zaken die je dienen, mensen die je klein houden, en gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd.

Die gewoontes dat zijn je smoesjes en als je afscheid neemt van jouw smoesje dan gooi je een deur dicht. Met het dicht gooien van die deur zet je je een raam open. Een raam met een fantastisch uitzicht. Daar zie je jouw droom.

Trap onder zijn asshole

Toen ik mijn smoesje op straat zette en de deur dicht heb gegooid zag ik door mijn raam vrijheid om te doen waar ik blij van wordt in mijn eigen tempo op mijn eigen unieke manier. Ik ben er door naar buiten geklommen, leef in het moment en maak kleine stapjes naar mijn doel op langer termijn.

Wat heb je opgeschreven? En welk smoesje heb jij om het niet te doen? Tip: geef jouw smoesje een trap onder zijn asshole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *