Geen keuze je moet

Je moet jezelf zijn

Het is soms nodig dat we het doen. Naar de wc gaan is daar een voorbeeld van. Je kan het misschien even uitstellen maar er komt een moment dat je echt moet.

Maar wat als je vind dat je heel veel moet?

 • Je moet een goede moeder zijn;
 • Je moet een goede dochter zijn;
 • Je moet een goede vriendin zijn;
 • Je moet een goede partner zijn;
 • Je moet een goede werkneemster zijn;
 • Je moet een goede buurvrouw zijn;
 • Je moet een goede onderneemster zijn;

Dan sla door in moeten zijn. Dan leg je de lat voor jezelf echt mega hoog. Je dwingt jezelf dan om alles goed te doen. Sorry, maar je bent niet een heilige en je zo perfect kan je niet zijn. Je bent in je blootje net als ik een vrouw.

Als je vind dat je veel moet zijn heb je ook de neiging veel te moeten doen

 • Ik moet het huishouden doen;
 • Ik moet sporten;
 • Ik moet werken;
 • Ik moet voor de kinderen zorgen;
 • Ik moet voor mijn ouders zorgen;
 • Ik moet de WC schoonmaken;
 • Ik moet het rustiger aan gaan doen;
 • Ik moet voor mezelf kiezen.

Zaken die niet jouw probleem zijn

Vaak gaat dit ook met zaken waarvan je vindt dat je ze moet doen maar helemaal niet jouw probleem zijn. Dan heb je weer eens ja gezegd tegen iemand waar je liever nee tegen had gezegd. Om de ander maar niet teleur te stellen doe je het toch. Vraag je eens vaker af: moet Ik dit echt doen? Wil IK dit wel? Is het noodzakelijk dat IK dit doe? Is het antwoord op de vraag moet ik dit echt doen nee. Prima! Door naar de volgende vraag, wil ik dit wel? IS dit een nee dan ben je klaar met beslissen. Er is absoluut geen noodzaak dat je dit moet doen. Niet jouw probleem, de ander kan het prima zelf.

Heb je op alle drie de vragen en ja? Dan is er geen probleem. Dat wat moet gebeuren is iets wat je wil en heeft een noodzaak. Billen samen knijpen en aan de slag. Moet je het niet maar wil je het wel en is er een noodzaak? Ga dan wel even na waarom je het gaat doen. Doe je het omdat je anders bang bent dat de ander je dan niet goed genoeg vindt? Is je antwoord ja dan is er werk aan de winkel. Dat betekend dat je van alles moet van jezelf om te voorkomen dat je anderen teleurstelt. Dan ben je alleen maar bezig met moeten zodat er van je gehouden wordt.

Wat zou er gebeuren als je stopt met moeten en goed genoeg gaat zijn?

 • Ik ben moeder
 • Ik ben dochter
 • Ik ben een vriendin
 • Ik ben een partner
 • Ik ben een werkneemster
 • Ik ben een buurvrouw
 • Ik ben een onderneemster.


Ik ben wie ik ben en dat is goed genoeg.

Hoe zou dat voelen? Vind je dit lastig of heb je er geen voorstelling van hoe dat zou kunnen zijn? Wil je graag weten hoe dit kan en wat je daar voor nodig hebt? Dat kan! Kijk eens op mijn website voor inspiratie. Daar vind je ook een gave gratis aanbieding die de eerste stap naar dicht bij jezelf blijven mogelijk maken. Een gratis coachcall t.w.v. 60 euro. Klik op de link voor meer info: gratis coachcall.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *