Zeg nee

Mariska Kerkdijk

Je kan overal ja op zeggen want dan stel je echt niemand teleur, of toch wel? Want als je overal ja op zegt dan doe je niet alleen de ander te kort maar ook jezelf. Want leg mij eens uit hoe kan het dat je overal ja opzegt en het dan ook allemaal doet. Volgens mij heb je dan ook nog de neiging om het perfect te willen doen. Want de ander teleurstellen daar doe je niet aan.

Met als gevolg dat je geen tijd hebt voor jezelf want je zegt tegen iedereen ja, joh doe ik wel.

 Dat shirt daar heb ik er niet 1 van maar een hele verzameling

Hoe ik dat weet? Ik heb niet 1 shirt waar dit op staat ik heb een hele verzameling. Ik was de koningin in doe ik wel even voor je. Lekker druk, altijd bezig voor iedereen en alles tijd. Ik deed het ook nog is allemaal zelf, want dan wist ik dat het goed ging. Iets met de controle willen houden over alles. Ik werd er niet blijer van en ook niet veel leuker. Ik vond mezelf een tijd lang wel helemaal in control. Later begreep ik dat anderen me meer zagen als een control freak.

Zorgen van een anderen zijn niet van jou

Toen ik ging werken met Kinesiologie, in het hele prille begin was dit met Touch for Health kwam ik in aanraking met de elementenleer. Door aan de slag te gaan met deze 5 elementen uit de Chinese geneeskunde kwam ik er langzaamaan achter dat het misschien niet handig is om overal maar ja op te zeggen. Om de doodeenvoudige reden dat je dan zorgen van een ander op je neemt die helemaal niet van jou zijn. Je mag best een beetje kritisch kijken naar de vraag die je krijgt.

mariska kerkdijk

Nee zeggen zit in het gele rondje, dit is het aarde element. Dat staat voor begrip en empathie hebben. Ik hoor je denken: dat heb ik echt wel! Dat denk ik ook en wat ik ook denk is: het mag wel iets minder. Je kan namelijk ook te veel begrip voor de ander hebben. Dat maakt dat het nee zeggen zo lastig gaat.

Voorbeeld: Het afgelopen jaar is bijzonder geweest en ondanks dat je veel thuis bent geweest kijk je uit naar een rustige Kerst. Even helemaal op je eigen gezin gericht en toch heb je weer ja gezegd tegen je (schoon)familie. Gezellig eten bij jou! Je voelt de spanning nu al. Je had eigenlijk nee willen zeggen maar jij vindt je dat niet kan maken. Ze zouden teleurgesteld zijn en vinden je dan niet meer leuk. Daar gaat je voornemen om voor jezelf te kiezen. Het lukt je gewoon niet om nee te zeggen.

Nee zeggen

Maar hoe krijg je het dan wel voor elkaar om nee te zeggen. Door het te gaan doen! Ik kan het niet mooier maken dan is. Als een ander een vraag aan je stelt dan weet de ander ook dat er twee mogelijkheden zijn, een ja of nee. Een ja daar word je blij van en een Nee is een tegenvaller. Wanneer je altijd ja hebt gezegd en je geeft nu een nee dan krijg je weerstand. Ze zullen verbaasd zijn en proberen om toch een ja te krijgen. Die heb jij toch altijd gegeven dus waarom nu niet. Iets met resultaten uit het verleden. En zoals de waarschuwing in de reclame al zegt dat zijn geen garanties voor de toekomst.

En misschien dat is een verpakte nee. Geen uitvluchten meer, nee zeggen! En als je heel stoer bent een nee zonder uit te leggen waarom.

Ik zeg ja tegen vragen waar ik energie van krijg

Dus nee tegen een ander is ja tegen jezelf. Ik zeg echt niet de hele dag nee tegen iedereen. Dan zou mijn agenda leeg zijn en het leven eruitzien als die van een kluizenaar. Ik zeg ja tegen vragen waar ik ook energie van krijg, lol in heb, nuttig zijn en soms noodzakelijk. Het is wel een overtuigde ja dat wil ik. Het is net zoals trouwen, de ja moet een echte ja zijn anders wordt het huilen. Dat geldt overigens ook voor een nee. Als de nee goed voelt dan is het zo. Hoe lastig ook om een ander teleur te moeten stellen.

Ga het doen!

Dus zorg ervoor dat het gele rondje in balans is daar hebben het rode en witte rondje ook baat bij. In rood vind je evenwicht in jezelf en om je heen en zelfverantwoordelijkheid nemen. Weten wie je bent en weten wat echt belangrijk is. In wit zit het loslaten wat niet bij jou hoort en je eigen ruimte in nemen. Geel is ook de controleur van blauw. Blauw is soms lastig want daar woont angst. En angst kan je ervan weerhouden om veranderingen aan te gaan. Laat het maar lekker zo, ik weet wat ik eraan heb. Nee zeggen is lastig omdat je het liefst de ander blij wil maken. Maar als jij er verdrietig van wordt hoe kan je een ander dan blij maken?

mariska Kerkdijk

Een oefening om je te helpen nee te zeggen, zonder woorden. Alles wat je moet doen is denken aan de situatie dat je nee had willen zeggen. Zet je vingers en je duim tussen je wenkbrauwen en je haargrens. Houdt deze punten een minuutje vast, rustig door ademen. De energie gaat niet alleen stromen in je lijf maar ook tussen rood, geel en wit.

Meer weten? Kom langs en ik leer je lijf en je hoofd om nee te zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *