Vakantiekriebels

Blog

Dit jaar geen koffers pakken voor mij. Wij blijven thuis…… en bij die gedachte moet ik elke keer weer even slikken. Ik hou van op vakantie gaan, vooral in de zomer. Heerlijk die vakantiekriebels. Dan gaan wij naar de bergen om te klimmen, klauteren, genieten van het uitzicht en de omgeving.

Dit jaar wordt het klimmen en klauteren op de huishoudtrap, met een kwast in de hand.

De deur van mijn bedrijf gaat wel dicht. Ik heb vakantie en ga even niet ondernemer zijn met alle uitdagingen die daarbij horen. Gewoon een paar weken uitslapen, klussen, lekker eten en hier en daar een dagje uit. Genieten van Nederland met en op de motor. Want motorrijden dat kan ik overal en altijd.

Stress omdat je op vakantie gaat

Een paar jaar geleden was dit wel anders. Weken voordat de vakantie begon liep de stress al hoog op. Dat waren geen vakantiekriebels dat wat gewoon keiharde stress. Op mijn werk omdat ik alles af moest hebben, niets mocht ik laten liggen. Thuis omdat ik niks mocht vergeten. Er lagen zeker 20 lijstjes met alles wat nog gedaan en gehaald moest worden.

De eerste dag van mijn vakantie was ik zo opgefokt dat mijn hoofd uit elkaar klapte van de pijn. Ik snauwde alles en iedereen af die ook maar iets te dicht in mijn buurt kwam. De dagen daarna waren niet veel beter, vakantie was gewoon geen feestje.

Het lag niet aan mijn werk, de kinderen, de honden of mijn partner, het lag aan mij. Voordat ik dit inzicht heb ontdekt? Een jaar of 15 en ik maak geen grapje. Ik heb 15 jaar lang als een kip zonder kop rondgelopen in de vakanties. Hoezo genieten? Het enige waardoor ik ging liggen was een fikse hoofdpijn aanval. Dat was het signaal van mijn lijf waar ik wel naar luisterde. Niet de meest ideale manier om op vakantie te gaan.

Superwomen

Door met mijn lijf aan de slag te gaan en de spanning en de stress aan te pakken werd het in mijn hoofd rustiger. Er kwam ruimte om naar mezelf te kijken. Dat spiegelbeeld vond ik trouwens niet heel charmant kan ik vertellen. Daar heb ik wel wat traantjes gelaten, overtuigingen los moeten laten en leren dat ik geen Superwomen ben die alles wel even alleen en ook nog in een keer goed doet.

Ik heb geleerd dat ik goed genoeg ben. Dat ik fouten mag maken en niet altijd met alles en iedereen rekening hoef te houden. Dat wanneer ik een dag 80% van mijn energie in de dag steek het ook meer dan prima is. Waardoor ik een ontspannen lijf heb, in mijn hoofd ruimte is. Daardoor heb ik overzicht en zie ik problemen en uitdagingen die er zijn niet als ramp. Het gaat niet zoals ik had gedacht, dat vind ik vooral interessant en ik zoek uit wat de mogelijkheden dan zijn. Daarnaast durf ik om hulp te vragen als de problemen en uitdagingen te groot zijn om alleen op te lossen.

Lijstjes

In de vakantieperiode vertaalt zich dit naar: ben ik iets vergeten, gelukkig gaan we ergens heen waar ook winkels zijn. Mijn werk hoeft niet af, dat loopt nergens heen en ligt er na de vakantie nog. Lijstjes? Alleen die zaken die echt gedaan moeten worden en niet meer dan dat. Het is ook alleen mijn lijstje. Mijn partner doet zijn dingen en regelt zijn taken. Heerlijk om het samen te doen en zo veel makkelijker. Dit jaar maken wij ons druk over verf, kwasten, rollers en wie er op de huishoudtrap mag staan.

Maak je hoofd leeg en laat los!

Wat kan jij doen om minder gestrest de vakantie in te gaan? Begin met het leeg maken van je hoofd. Schrijf alles wat je denkt dat nog gedaan moet worden op een groot vel. Net zolang tot je niks maar dan ook niks meer kan bedenken. Bekijk wat van die zaken je NU echt wilt. Streep door wat niet belangrijk is en kan wachten tot na jou wel verdiende vakantie. Zoek uit welke taken niet van jou zijn en geef ze terug aan diegene die het zou moeten doen. Wat blijft erover? Dat zijn de zaken en dingen die je doet voordat je op vakantie gaat. Schrijf er ook bij: ontspannen! Daar is de vakantie namelijk voor. Even ontspannen en loslaten zodat je kan bijkomen van een jaar werken en moeten.

Soms denk ik nog weleens dat ik Superwomen moet zijn, drie keer raden welk signaal mijn lijf dan geeft? Ik zei drie keer 😉 En wat ik dan doen? Loslaten en ontspannen, morgen is er weer een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *