Pijn, schuldgevoel en twijfel

Je zou het geweldig doen als kameleon in het leven. Die passen hun kleur aan om te communiceren met anderen.

Jij verdiend het

Ik bedoel het precies zoals ik het zeg. Jij zou het prima doen als kameleon, je past je elke keer weer aan de ander aan. Of het nu is wat je denkt dat de ander wil horen of wat je denkt dat de ander van jou verwacht.

Ik zie de blik in je ogen. Ben ik niet bang voor, kom maar op met de smoesjes. Ik ben je therapeut niet je vriendin. Ik durf dit omdat ik weet dat ik voor jou de juiste therapeut ben. Als je het niet kan hebben bel dan even ik weet andere therapeuten die dan beter bij jou passen.

Waarom ik dit zo duidelijk en hard tegen je zeg. Het is klaar met zachte woorden en knuffels geven, het is tijd om er verandering in te brengen. Tijd dat jij gaat zeggen wat je denkt, voelt en hardop zeggen waar je gelukkig van wordt. Omdat ik vind dat jij het verdiend. Jij verdiend het om gelukkig te zijn. Niet alleen met je leven maar ook met jezelf. Gewoon kunnen houden van jezelf ook als je tegen de ander nee zegt. Zonder schuld gevoel en twijfelen of jezelf continu af te vragen of je het wel goed doet.

Pijn, schuldgevoel en twijfel

Nog iets: ik ga het niet voor je doen. Je gaat het zelf doen. Ik ga je wel helpen en hoe! Door eerst door de zure appel van de pijn, het schuldgevoel en de twijfel heen te bijten en de harde waarheid onder ogen te zien. Ja de omgeving heeft er voor gezorgd dat je het doet zoals je het nu doet. Jij bent wel de enige die het anders kan doen. Stoppen met afschuiven om de omstandigheden, je verleden, je heden en je toekomst. Tijd om zelf te veranderen. Wanneer de pijn, het schuldgevoel en de twijfel zijn opgeruimd gaan we door met de volgende stap. Uitzoeken waar jij vanuit je tenen gelukkig van wordt. Als je dat weet kan je stappen gaan maken. Stappen richting geluk, zelfvertrouwen en liefde voor jezelf.

Dan komt het moment dat je in de spiegel kijkt en denkt: Yes, dit ben ik en ik ben leuk!

Liefde en zelfvertrouwen

Hoe gaat dat dan? Door eerst de pleister van de wond te trekken en te kijken waar de pijn vandaan komt. Vaak ligt dit in je jeugd. Daar wordt je gevormd naar het beste kunnen van je ouders. Voor sommige van ons ligt hier soms de oorzaak van alle problemen. Het is niet anders, je kan het niet ongedaan maken. Ik zeg niet klagen maar dragen, ik zeg het is zoals het is en vanuit dat geven zal je er mee aan de slag moeten. Daarover heen komt nog de jaren dat je volwassen wordt, daar kan ook van alles gebeuren wat de rest van je leven onbewust van invloed kan zijn. Wanneer dit alles helder is kan je de volgende stap maken. De stap richting zijn wie je bent vanuit liefde en zelfvertrouwen. Daar heb niet alleen jij profijt van maar ook je omgeving. Jij wordt leuker, dat is een cadeau voor de mensen om je heen. Soms betekend het ook afscheid nemen van personen die niet langer bij je passen. Dat brengt verandering ook met zich mee.

Rand van het ravijn

Kom je bij mij om te werken aan je pijn, het schuldgevoel en de twijfel. Zodat je dit kan omzetten naar geluk, zelfvertrouwen en houden van jezelf dan verzeker ik je nooit, maar dan ook nooit, dat het makkelijk gaat en dat alles bij het oude blijft. Ben jij er klaar voor om naar de rand van het ravijn te klimmen en te kijken hoe mooi jou leven kan zijn. Het klimtouw met veiligheidsbroekje hangt klaar. Het klimmen moet jezelf doen, ik hou het touw vast, geef instructies en als je boven bent kijken we samen naar het uitzicht! Want aan de rand van het ravijn staan de mooiste bloemen en heb je het beste uitzicht.

O ja, weg gaan springen! En ik weet dat jij kan vliegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *